El Palau Municipal d’Esports de Son Moix se suma a la campanya de prevenció Espais Lliures de Fum de l’Associació Espanyola Contra el Càncer

27 marzo 2023 | Por lorenzo | Categoria: Polideportivo

Progressivament s’uniran la resta de les instal·lacions gestionades per part del IME El president de l’Associació a les Illes Balears, el Dr. José Reyes, ha volgut agrair a l’Ajuntament el seu compromís en la lluita contra el càncer i la seva aposta pels espais lliures de fum per a desnormalitzar el consum de tabac: “Hem de treballar conjuntament, protegint la salut de tots, especialment dels menors”

Francisco Ducrós: «Amb la inclusió de les instal·lacions als espais lliures de fums pretenem reforçar la promoció d’un estil de vida saludable i entorns esportius referents per als més joves»

Elena Navarro: “La implicació de l’IME i de l’AECC ens permet avançar en la implantació del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions que té com a objectiu que Palma sigui una ciutat més saludable”

Palma, 27 de març de 2023.- El Palau Municipal d’Esports de Son Moix, serà la primera de les instal·lacions municipals esportives a adherir-se al projecte de prevenció de l’Associació Espanyola Contra el Càncer #RespiroLibre. Progressivament, s’uniran la resta de les instal·lacions gestionades pel IME: les piscines de Son Hugo, poliesportiu i piscines de Germans Escalis, S’Estel, Rudy Fernández, Marga Crespí, Son Roca, Xavi Torres, Toni Servera i la resta de pavellons i camps de futbol municipals.

Els regidors d’Esports, Francisco Ducrós i la regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro i el president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Illes Balears, Dr. José Reyes, han presentat avui a Son Moix aquesta nova adhesió de l’Ajuntament de Palma a la campanya de prevenció, que se suma a la iniciativa de l’EMT Palma que, el mes de novembre passat, va senyalitzar les 227 marquesines d’autobús com a ‘Espais Lliures de Fum’.

Les instal·lacions esportives del Palau Municipal d’Esports ja llueixen els elements informatius que recorden que ara està prohibit fumar també en els espais a l’aire lliure del recinte per a impulsar la sensibilització i difondre la iniciativa de l’Associació Espanyola Contra el Càncer en una zona esportiva on

es posen en comú aspectes com l’esport, la salut o el benestar i que tindrà un impacte positiu sobre les persones usuàries del centre.

El Dr. José Reyes, ha volgut destacar “la importància d’aquesta campanya perquè transmet la necessitat de limitar l’exposició del tabac dels no fumadors en els espais públics i un missatge dirigit als més joves per a evitar l’inici del consum del tabac. Cal exemplificar amb la declaració d’espais públics com a ‘Espais Lliures de Fum» i agraïm a l’equip de govern de l’Ajuntament el seu compromís en la lluita contra el càncer, en aquesta ocasió, especialment a l’IME pel seu compromís d’anar afegint progressivament totes les instal·lacions esportives que gestiona i que compten amb milers d’usuaris. No hem d’oblidar que l’objectiu d’aquesta campanya és modificar els entorns en què es mou la població per a facilitar hàbits de vida saludable i contribuir a educar en salut. Pretenem promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el seu consum en la societat, reforçar el model a seguir dels menors i cuidar el medi ambient”.

Per la seva banda, Francisco Ducrós, ha valorat positivament l’ampliació de la campanya, que a partir d’avui arriba als recintes esportius municipals “amb la inclusió de les instal·lacions als espais lliures de fums pretenem reforçar la promoció d’un estil de vida saludable i entorns esportius referents per als més joves”, ha destacat el regidor d’esports.

La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, ha agraït la col·laboració del IME i ha recordat que “Palma és una ciutat Amiga de la Infància i el fet que també ja tingui platges sense fum permet avançar en la prevenció de les addiccions, especialment orientada als joves”, ha dit i ha recordat que aquesta iniciativa va en la línia del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions (PEMPA) que està impulsant l’Ajuntament i que es duu a terme amb el suport d’entitats i associacions.

En aquest sentit, Navarro ha agraït la col·laboració amb la AECC que ha permès posar en marxa les marquesines sense fum de l’EMT Palma i, a més, sumar aquest estiu l’arenal del Molinar a la campanya “Platges sense fum” impulsada pel Govern a través de les Conselleries de Salut i Medi Ambient i l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

El tabac mata i el seu fum, també

El consum de tabac és la primera causa de mort prevenible. Cada any, en el món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant de 1,5 milions no s’havien encès un cigar. Només a Espanya, el tabac mata cada any a més de 50.000 persones sent el responsable del 30% de tots els casos de càncer i de fins a 20 tipus diferents com el del pulmó, laringe, pàncrees, bufeta, esòfag o fetge.

La relació directa entre consum de tabac i càncer està més que assumida per la societat, però Què passa amb el fum del tabac? La població no percep el risc de desenvolupar càncer quan inhales aquest fum tòxic. No obstant això, està

demostrat que aquest fum provoca càncer perquè conté més de 70 substàncies cancerígenes. I no, el fum no s’esfuma a l’aire lliure. En el 100% dels espais públics on hi ha menors hi ha restes de fum de tabac perjudicials per a la salut com, per exemple, en el 95% de les terrasses, en el 46% dels accessos als centres escolars o en el 43% dels parcs infantils. Una última dada: una burilla apagada continua desprenent un 14% de nicotina durant almenys 24 hores.

Els menors, indefensos enfront del fum del tabac

Els menors de 12 anys són una població molt vulnerable i estan indefensos enfront del fum del tabac. El 72% estan exposats a aquest fum, dels quals el 43% ho està en espais públics, ja que 9 de cada 10 fumadors fuma davant ells. Les conseqüències per a la salut són òbvies: multipliquen el risc de desenvolupar càncer de pulmó en l’edat adulta, però en el curt termini tenen un 50% més otitis, un 30% més d’infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques. Ampliar els espais lliures de fum és protegir el seu dret a no emmalaltir i desnormalitzar el consum de tabac, la segona substància tòxica més consumida entre els 14 i els 18 anys.

Comentarios cerrados