L’IME reactivà activitats el 2021 i impulsa nous projectes per a 2022

11 febrero 2022 | Por lorenzo | Categoria: Polideportivo

 

A través de la finestreta única es varen gestionar 29 esdeveniments el 2020; 46, el 2021, i se n’estan tramitant 60 per a 2022

Augmenta un 8,15% el nombre de persones abonades en relació amb 2020 amb un increment de la participació femenina que supera el 50% des de 2019

Es renovarà la gespa de 19 camps de futbol municipals, 13 de futbol 11 i 6 de futbol 7 

Palma, 11 de febrer de 2022. El batle de Palma, José Hila, i el regidor d’Esports, Francisco Ducrós, acompanyats de la directora general d’Esports, María Luisa Garnelo i el gerent de l’IME, Rafa Navarro, han presentat avui en roda de premsa el balanç de 2021 i els projectes i les actuacions per a 2022.

El batle ha destacat la importància de l’esport per a la ciutat “com a eina fonamental d’inclusió social, de promoció de salut i d’uns valors col·lectius molt positius”, i també ha assenyalat que “complirem amb el compromís de la renovació dels camps, avançarem amb el compromís de posar en marxa la pista d’atletisme i continuarem amb les millores de les pistes i poliesportius municipals”, ha conclòs.

Per la seva banda, Ducrós ha agraït a l’equip i als treballadors i treballadores de l’IME la tasca que es realitza per a la ciutadania, principalment per l’esforç de les adaptacions a causa de la pandèmia i d’anar per davant per a la reactivació d’activitats: “Per a nosaltres és un orgull i una mostra del treball ben fet”, el regidor ha continuat explicant la recuperació d’activitats i els projectes per a 2022.

Reactivació d’esdeveniments i activitats el 2021

Al mes d’abril de 2021 es reiniciaren els cursets de natació, les escoles municipals, les activitats dirigides i el programa PAD de l’interior dels poliesportius, que es varen interrompre durant el mes de gener a causa de la pandèmia.

L’IME va posar en marxa el nou programa «IME als barris», una iniciativa dirigida a joves de 12 a 25 anys que recull diferents activitats esportives a les pistes municipals de Palma mitjançant propostes atractives per a dinamitzar-les com a centres actius de la nostra ciutat.

Les dues primeres sessions varen tenir un gran èxit de participació, tant a la primera jornada d’Alexander Fleming, amb el Palma Futsal, com a la segona al parc de la Riera, amb el Vòlei Ciutat CIDE i l’Associació de Cal·listènia Street Warriors.

Durant l’hivern també es varen reactivar les activitats de Nordic Walking Saludable, les Barridiades, així com les Festes Aquàtiques de Nadal a Germans Escalas i a Son Moix.

A l’estiu, arrancà la sisena edició de Nordic Walking a la Fresca, amb sis jornades gratuïtes d’iniciació, i per segon any consecutiu es varen dur a terme les Nits de Ciclisme en Pista a Son Moix.

També cal destacar el suport institucional a iniciatives i esdeveniments que s’han duit a terme a Palma amb la col·laboració de l’IME. A través de la finestreta única es varen gestionar 29 esdeveniments el 2020; 46, el 2021, i se n’estan tramitant 60 per a 2022. Destaca el darrer any: la primera Vetllada de Boxa Femenina, els Trofeus Ciutats de Palma i els Campionats d’Espanya de Salts i de Natació d’Hivern, amb els quals s’obria la competició nacional de màxim nivell a les piscines de Son Hugo.

Principals inversions i millores de manteniment als camps de futbol i les pistes municipals

Al mes de febrer va finalitzar la construcció del primer camp de rugbi homologat de les Balears i del camp de futbol 11 de Germans Escalas. La inversió de la construcció dels nous espais esportius ha estat d’1.940.554,66 € i incorpora sistemes d’energia renovables i d’economia circular.

Durant 2021 va finalitzar la segona fase de la renovació dels camps municipals del Coll d’en Rabassa, Son Roca, el Secar de la Real i de la Victòria, amb la instal·lació de focus LED. Així, aquests quatre camps ja disposen d’unes instal·lacions remodelades amb nova gespa, il·luminació més eficient, millora del sistema de reg i  nou equipament esportiu.

A través dels Pressuposts participatius es va construir un nou terreny de joc 3×3 al Camp de Futbol Miquel Nadal. El cost del projecte, la direcció d’obra i la construcció va ser de 51.237 €, IVA inclòs.

L’IME també va executar una intervenció artística col·laborativa a la pista d’Alexander Fleming, una actuació impulsada per l’Àrea de Participació Ciutadana, que es va complementar amb  millores d’equipament i manteniment.

Millores de manteniment als camps i les pistes municipals, com la Instal·lació de suports de 8 m i xarxa de seguretat al camp de futbol municipal del Rafal, substitució de les xarxes de protecció del camp de futbol 11 de Son Ferriol, millores a l’equipament i les reixes perimetrals de la Riera i de la pista de Son Roca, o la impermeabilització de la coberta del P.M. El Viver, entre d’altres.

Principals inversions als poliesportius

El 26 de juliol es varen reobrir les piscines municipals de Son Hugo després de la seva reforma integral amb sistemes energètics sostenibles. Gràcies a aquesta reforma i a la instal·lació de mantes tèrmiques, les piscines exteriors es poden utilitzar durant tot l’any; s’ofereixen així espais alternatius i es possibiliten els entrenaments en piscina de 50 metres. La inversió total d’aquesta segona fase ha estat de 3.561.214,58 €, amb l’IVA inclòs.

Les principals inversions han estat a Germans Escalas, on s’ha instal·lat una xarxa de protecció entre camp de futbol i l’autovia; també, una barana perimetral, proteccions a la vorera del camp de futbol 11, i s’han reformat els antics vestidors del camp F7. També s’ha substituït el sistema de climatització i deshumectació de la piscina municipal Xavi Torres, s’ha impermeabilitzat la canaleta de la piscina de Rudy Fernández i s’ha renovat  l’equipament de la sala de gimnàstica esportiva a Son Moix, entre d’altres.

Ordenances, ampliació de bonificacions a col·lectius

Les ordenances publicades a 2021 introduïen noves millores, com la reducció del 25% o del 90% per a dones víctimes de violència de gènere, l’ampliació a 21 anys de l’edat dels beneficiaris inclosos als abonaments familiars, la possibilitat de convenis dels municipis limítrofs amb Palma o l’ampliació a 11 mesos del descompte de temporada per als clubs.

Millores dels serveis amb clau social

Al mes de setembre es va obrir el Velòdrom de Son Moix, per a ús lliure i gratuït durant els matins de la pista de ciclisme i d’atletisme fins a les 17 h.

Les activitats de fitnes i d’aiguagim de Son Hugo es varen incorporar el setembre al Programa PAD. Actualment se n’ofereixen 308 sessions setmanals a quatre instal·lacions amb una única quota. El programa, que es va posar en marxa a tres instal·lacions el 2018 amb 189 hores de classes setmanals, s’ha ampliat un 38% des del seu inici.

Gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament de Marratxí,  des de l’1 d’abril de 2021, les persones residents a aquest municipi poden tramitar l’abonament de l’IME amb un preu equiparat a les empadronades a Palma.

Més d’un centenar de subvencions atorgades, el 71% sol·licitat arriba per la línia d’esport femení

L’Institut Municipal de l’Esport ha concedit un total de 101 subvencions a clubs, esportistes i federacions esportives per 80.273 € en concepte d’ajudes econòmiques per a les despeses de la temporada 2020-21, que es convocaren en règim de concurrència no competitiva. La convocatòria va incloure quatre línies de subvencions: per a la promoció de l’esport femení, medalles i trofeus, servei d’ambulàncies i despeses per covid.

Cal destacar la bona acollida de la nova línia per a la promoció de l’esport femení, que l’IME va obrir per primera vegada amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere. Per aquest concepte s’han atorgat 57.243,70 €, el 71% del total de les subvencions.

Recuperació progressiva dels abonaments i increment de la participació femenina

Durant 2020 hi va haver un descens d’abonaments a causa de la pandèmia. Progressivament s’està recuperant l’activitat. Malgrat les diferents onades de la covid, el 2021 es va augmentar un 8,15% el nombre d’usuaris en relació amb 2020.

Progressivament la participació femenina augmenta a l’activitat física. El nombre de dones abonades a les instal·lacions supera el 50% des de 2019. Des de 2014 fins a 2016 es va mantenir en un 47%, i el 2017 i el 2018 va augmentar a un 49%, i ha arribat fins al 53% en els darrers tres anys.

Instal·lacions esportives al servei de les necessitats socials i sanitàries de la ciutadania

Les instal·lacions esportives han estat un espai de suport al servei de les necessitats socials i sanitàries derivades de la pandèmia. La pista de Germans Escalas es va convertir en un punt clau de vacunació massiva, on es va atendre el 22% de la població balear durant set mesos, des del mes de març fins al de setembre

Objectius per a 2022

El pressupost total que gestiona l’Àrea d’Esports a través de l’IME és de 22.299.459,69 € per a 2022.

El projecte més immediat, que es troba a punt d’adjudicar, és la renovació de la gespa i l’equipament esportiu dels dos camps de futbol de Son Fuster, amb una inversió total de 498.410 €.

El projecte de Son Fuster 1, amb un pressupost de 250.000 €, és resultant dels guanyadors del procés dels Pressuposts participatius, impulsats per la Regidoria de Participació Ciutadana.

Per a optimitzar recursos, l’IME renovarà alhora el camp Son Fuster 2, i reduirà així els costos de trasllat de la maquinària. Aquesta segona actuació té un pressupost de 248.410 €.

També s’ha iniciat el procediment per a la renovació de la gespa i l’equipament esportiu de 17 camps de futbol municipals; 11 camps de futbol 11 i 6 camps de futbol 7, amb una inversió de 3.973.000 €. Les obres estan previstes entre els mesos de juny i agost, amb un temps estipulat d’execució de 10 setmanes a partir de la recepció del subministrament.

En concret es renovaran els següents camps: Sant Jordi, futbol 11;  Son Ferriol, futbol 7 i futbol 11; Sant Pere Seminari, futbol 11; El Molinar, futbol 7 i futbol 11;

Germans Escalas, futbol 7; El Rafal, futbol 7 i futbol 11; Son Cladera, futbol 11; Son Sardina, futbol 7 i futbol 11; Can Valero, futbol 11; Son Flor, futbol 11; Son Moix, futbol 11; Miquel Nadal, futbol 7 i futbol 11.

També està previst que es pugui licitar l’obra de Verge de Lluc a finals d’enguany. Una vegada encaminada la situació urbanística, es preveu comptar amb el projecte modificat els pròxims mesos.

Amb un pressupost d’un milió d’euros, està previst licitar enguany la renovació de les màquines dels gimnasos d’abonats de totes les instal·lacions que tenen aquest servei: Son Moix, Son Hugo, Germans Escalas, Rudy Fernández i Toni Servera. Amb aquesta inversió es pretén modernitzar i actualitzar les sales amb les tendències actuals i les darreres novetats tecnològiques de fitnes.

També es duran a terme el  projecte i la direcció d’obres per a la construcció d’una pista d’atletisme municipal, per un import de 320.000 €, responent així a una demanda històrica a la nostra ciutat.

Així mateix, es preveuen executar projectes resultants dels processos dels Pressupostos participatius, com el projecte i la direcció d’obra de l’Skatepark de Son Moix, on s’instal·larà un pool trèvol amb un pressupost de 160.028 €; la instal·lació d’una grada al camp de Son Ferriol, amb un pressupost de 101.283 €, o la construcció d’un nou parc de cal·listènia a la pista de Los Almendros i l’ampliació del parc de Son Moix, amb un pressupost de 40.000 €.

Subvencions. Increment d’un 35% per a la temporada 2021-2022

Per a l’actual temporada, l’IME ha incrementat un 35% el pressupost destinat a ajudes per a incentivar les activitats esportives al municipi de Palma i per a la promoció de l’esport femení. El nou Pla estratègic de subvencions aprovat recull, a més, nous conceptes subvencionables dins quatre línies genèriques: organització d’esdeveniments, entitats esportives sense ànim de lucre, esport femení i esport d’elit.

Aquestes ajudes, que es publicaran els pròxims mesos, tenen una dotació global de 220.000 €, 58.000 € més que la passada temporada

Programes i esdeveniments gratuïts per al foment de l’activitat física

En relació amb els esdeveniments i programes esportius, enguany es recupera la cinquena edició de la cursa Popular PalmaDona, es mantenen programes gratuïts i molt participatius com Barridiades o Nordic Walking Saludable i també s’incorporen noves activitats al programa “IME als barris”, iniciat el 2021.

D’altra banda, s’organitzaran esdeveniments consolidats com la Marxa Nordic Walking Igualtat, les Festes Aquàtiques de Nadal, la Diada Ciclista de Sant Sebastià o les Nits de Ciclisme en Pista a Son Moix, entre d’altres.

Comentarios cerrados