Conferència i presentació del llibre NOSOTRAS HISTORIAS DEL OLVIDADO DEPORTE FEMENINO

8 abril 2019 | Por lorenzo | Categoria: Polideportivo

Nosotras és una història de dones valentes que s’enfronten amb un somriure al càncer o a la bulímia, dones que s’aixequen i tornen a volar després de ser marginades per la seva orientació sexual, dones que competeixen amb els seus fills de la mà, dones compromeses al màxim amb el seu esport, dones que han de lluitar en minoria en un món d’homes, dones que demanen pas…

 

CaixaForum Palma (Plaça de Weyler, 3)
11 d’abril. 19 h

Entrada gratuïta

“Qualsevol que sigui la grandària del nostre somni, tenim el poder d¡aconseguir-lo”. Aquesta afirmació, la realitza Patricia Campos a Nosotras, un llibre que té l’objectiu de donar llum a aquestes històries de l’esport femení que són oblidades, ignorades i menystingudes per una gran part de la societat i aquests mitjans de comunicació que caminen més preocupats pels capritxos de torn dels futbolistes de moda que per l’esforç, el talent, el caràcter, els valors, l’entrega i els èxits que aconsegueix la dona a l’esport.

Tornant a Patricia, la seva història ¿com la de la resta de protagonistes d’aquest llibre per la igualtat i visibilitat de l’esport femení¿ és força i puresa. Ella es va convertir en la primera dona a pilotar un avió reactor a les Forces Armades, d’on va haver de partir per la seva condició sexual. Cercant nous aires va viatjar fins als Estats Units per a convertir-se en la primera dona europea a entrenar en un equip professional americà. I, per si no fos suficient, es va proposar el repte d’ajuntar nins i nines al voltant d’una pilota en un país com Uganda, on les dones són considerades ciutadanes de segona categoria. Per a Patricia, la felicitat és creure en tu i no abandonar mai els teus somnis.

Nosotras és felicitat, passió i esport. Nosotras és no rendir-se davant els obstacles malgrat la desigualtat, la bretxa salarial, el sexisme i els sostres de vidre. Nosotras és força, superació i lluita. El càncer no va tenir res a fer davant el “jo vull, jo puc, jo som capaç” de Carlota Serrano, subcampiona d’Espanya de 400 metres tanques i una guanyadora de la vida. Nosotras també és maternitat i conciliació familiar. Ana Casares, mare de tres nens i campiona d’Espanya de duatló, triatló i marató, ho té clar: “Mai diguis que alguna cosa és impossible”.

Les dones poden ser mares i esportistes alhora. I també poden ser femenines. Yohanna Alonso, doble campiona del món de boxa tailandesa i guàrdia civil especialitzada en temes de violència de gènere, ha hagut de bregar, com moltes de les protagonistes d’aquest llibre, amb massa actituds masclistes.

Nosotras és esport, però també és un relat de vida, de dones treballadores com Lorena Bocanegra, que entre cafès i torrades al seu bar fa regatejos per a poder practicar el futbol sala; o Blanca Manchón, sis vegades campiona del món de windsurf, a la qual van deixar tirada els seus patrocinadors poc després d’anunciar que seria mare.

L’esport camina de la mà amb la societat i també es troba de front amb aquesta bretxa salarial que limita les opcions econòmiques de les esportistes. A Sandra Gómez, campiona del món de superenduro, li varen llevar directament el premi pel seu campionat argumentant que hi havia retallades en la Federació d’Automobilisme. Curiosament, els homes sí que varen rebre les seves compensacions econòmiques.

Encara hi ha homes que se sorprenen quan veuen baixar del cotxe Cristina Gutiérrez, primera espanyola a completar un Dakar. I n’hi ha d’altres que es molesten més del compte quan són avançats per dones ciclistes com Mavi García i Leire Oyarbide. Les discriminacions amaguen un cert temor al fet que una dona pugui superar un home en certes disciplines esportives.

Per què la dona esportista no apareix a les portades o quan ho fa és per l’ús sexista que se’n fa per a cercar el clic fàcil? Per què l’esport femení no compta amb el mateix suport social i mediàtic que el masculí? Per què encara no existeix a la Llei de l’esport un capítol que reculli els drets de la dona a l’esport professional? Per què les dones no poden competir en igualtat de condicions per una qüestió de gènere? Per què no se’ls reconeixen els seus èxits? Per què han de ser discriminades i tractades de forma diferent? Per què continuen existint sostres de vidre i bretxes salarials? Molts d’aquests perquès són els que formen part del cor de Nosotras.

Duració: 11 d’abril de 2019

Horari: de 19:00 a 21:00.

Localitat: Palma

Data darrera modificació: 25 de març de 2019

Comentarios cerrados