Neix la Tramuntana Travessa, que aquest cap de setmana congrerarà a gairebé 600 corredors

2 diciembre 2016 | Por lorenzo | Categoria: Polideportivo
capturaLa competició tindrà lloc al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana en dues modalitats, 127 i 57 km. La Federació Balear de Muntanyisme i Escalada ha coordinat l’organització de la prova conjugant natura i competició

Entre demà i dissabte tindrà lloc a Mallorca la Tramuntana Travessa, una nova competició que ha coordinat la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, però que neix de la feina conjunta i desinteressada dels diferents clubs de muntanya per on transcorre la prova i conjuga el desenvolupament d’una activitat esportiva d’alt nivell amb l’impacte mínim a l’entorn natural i a les propietats privades.
Així ho ha explicat el president de la Federació, Xisco Colom, durant la presentació dels darrers detalls de la cursa al Palma Arena, qui ha destacat que amb aquest esperit “s’ha limitat el nombre de participants i s’han establert uns mínims per a tots els corredors”, fet que dotarà a la prova d’un “plus de qualitat”.
La competició transcorre pel Paratge Natural de la Serra de Tramuntana en dues modalitats: una de 127 km, amb un desnivell positiu de 4.800 metres, amb sortida a s’Arracó i arribada a Pollença, i una altra de 57 km, amb un desnivell positiu acumulat de 2.870 metres, amb sortida a Deià i arribada a Pollença.
El Govern de les Illes Balears ha col·laborat en aquesta prova esportiva, com ha subratllat el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló: “gràcies a una bona col·laboració entre diferents direccions generals d’aquest Govern i els organitzadors de la prova, s’ha pogut arribar a un acord per dur a terme la Travessa Tramuntana”.
Esdeveniments esportius com aquest “són una bona eina per allargar la temporada, i a la vegada són una oportunitat de mostrar la bellesa del nostre paisatge”, ha assegurat Barceló, que considera que aquesta prova “va en concordança amb l’equilibri que volem aconseguir respecte al turisme; en aquest cas, un equilibri sa entre un esdeveniment atractiu per als participants que vénen de fora i la càrrega que pot suportar un dels nostres tresors naturals, la serra de Tramuntana”.
En la mateixa línia s’ha manifestat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, qui ha posat la Tramuntana Travessa com a “exemple de compatibilitat entre les proves esportives d’alt nivell i la conservació dels espais naturals”. En aquest sentit, ha recordat que els tècnics de la Conselleria han “assessorat i informat sobre una documentació que es va presentar al juny, amb sis mesos d’avançament”.
A més, la Conselleria dóna suport econòmic a la iniciativa gràcies al Conveni marc que manté amb les entitats gestores dels sistemes integrats de gestió de residus de piles i acumuladors (Ecopilas i ERP), que patrocinen la cursa amb 10.000 € amb la finalitat d’impulsar la sensibilització i la consciència ambiental. S’afegeixen a aquesta quantitat 5.875 € més per a activitats de dinamització per sensibilitzar la població. De fet, els municipis pels quals transcorre la travessa viuran la seva pròpia competició: hi haurà un reconeixement per al poble que reculli més piles de l’1 al 15 de desembre (entre Andratx, Deià, Pollença, Sóller, Valldemossa, Esporles i Bunyola). D’altra banda, entre els corredors que duguin les piles usades a l’estand d’Ecopilas i ERP que hi haurà a la zona de lliurament dels dorsals o a la meta, se sortejaran 200 € en material esportiu i quatre places per participar a l’edició de la Tramuntana Travessa de 2017.
Pel que fa a la part esportiva, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, ha recordat que a finals del 2015 la Direcció General d’Esports i Joventut va convocar dues reunions, les quals van servir per plantejar la idea de realitzar una travessa organitzada des de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada i els clubs.
Mateu també ha remarcat que la voluntat de la Conselleria és que es puguin realitzar aquests tipus d’esdeveniments, però en els quals s’ha de garantir l’equilibri entre la pràctica esportiva i la conservació del medi ambient. “Aquest equilibri ha de garantir també el fet que les curses o proves esportives es facin amb la màxima seguretat pels participants, evitant esdeveniments massificats que comporten un perill pels participants. D’aquesta manera ens asseguram que la prova que es realitza també tingui un nivell alt de qualitat esportiva”, ha matisat Mateu.
En aquests moments, la Direcció General d’esports i Joventut està treballant amb la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat per tal d’establir uns criteris que es concretin en aquest equilibri, dintre del qual es tindrà en compte també la paraula de les federacions implicades. “Sabem que els primers interessats a aconseguir aquest equilibri són els corredors, perquè són els qui més coneixen i estimen la muntanya”, ha dit Mateu.
En al·lusió al difunt corredor Tolo Calafat, Toni Vicenç, president del club de Muntanya Ermassets d’Esporles, ha dit que «és el tipus de curs que en Tolo hauria volgut».

Comentarios cerrados