L’Institut Municipal de l’Esport de l’Ajuntament de Palma presenta l’exposició «El armario deportivo abre sus puertas»,

25 junio 2018 | Por lorenzo | Categoria: Polideportivo

L’Institut Municipal de l’Esport de l’Ajuntament de Palma presenta l’exposició «El armario deportivo abre sus puertas», un recurs cedit per la Federació Andalusa ARCO IRIS que recull la diversitat afectivosexual i de gèneres en l’esport i l’educació física, on més de 400 esportistes d’elit surten de l’armari per la visibilitat LGTBIQ.

Amb aquesta exposició, de setze panells, l’IME pretén posar a l’abast de la ciutadania recursos didàctics i eines per tal d’impulsar la tolerància, el respecte i l’acceptació de la diversitat de rols, d’identitat de gènere i d’orientacions afectivosexuals al món de l’esport. Perquè es posa de manifest la necessitat de promoure l’esport sense prejudicis i visibilitzar la diversitat.

L’IME ha adaptat part del contingut a la legislació balear i ha inclòs esportistes balears i codis de resposta ràpida (QR) on s’amplia la informació. El material conté part de la primera exposició a Espanya, que es va realitzar l’any 2012, denominada «Contra las reglas: lesbianas y gays en el deporte» i la seva posterior actualització de l’any 2017, on s’inclouen nous recursos didàctics per a facilitar l’accés als materials per part d’escoles i instituts adaptats pel professorat de la Junta d’Andalusia amb la col·laboració de periodistes, esportistes, clubs i penyes.

Aquesta exposició itinerant donarà el sus al Palau Municipal d’Esports Son Moix el dia 25 de juny i recorrerà quatre instal·lacions esportives. Finalitzarà el 23 de setembre a Fit Salut Palma al parc de la Mar, on romandrà durant els dos dies de l’esdeveniment:

SON MOIX del 25 de juny al 15 de juliol
SON HUGO del 17 de juliol al 5 d’agost
GERMANS ESCALES del 7 al 26 d’agost
RUDY FERNÁNDEZ del 28 d’agost al 16 de setembre
FIT SALUT PALMA 2018 (parc de la Mar). 22 i 23 de setembre

Finalitzada l’exposició, el material i la reproducció dels panells quedaran disponibles al web de l’IME i es podran descarregar com a recurs didàctic per a centres educatius i entitats que ho desitgin.

Motivació

En només 5 anys han sortit de l’armari més esportistes LGTBI en actiu que en els 30 anys anteriors, alhora que s’han esdevingut grans canvis legislatius i socials, i institucions esportives com el COI han adaptat els seus reglaments per a garantir la igualtat de tracte cap a les persones transsexuals i intersexuals.
L’esport juga un paper primordial en l’acceptació de la diversitat de rols i identitats de gènere, i d’orientacions afectivosexuals en la societat. El segle passat els valors esportius es recolzaven en una masculinitat agressiva i les característiques físiques i mentals que la societat li atribuïa. D’aquesta manera, els qui no presenten, o semblen no presentar, aquestes característiques ho tenen més complicat per a ser reconeguts com a esportistes. Això succeeix especialment amb les dones esportistes i amb les persones homosexuals, tant homes com dones.
Així mateix, avui la gent continua creient que l’esport i l’homosexualitat no es poden mesclar. No obstant això, la situació està evolucionant lentament gràcies a diversos canvis socials: el fet que l’esport es vagi convertint en una activitat d’oci en comptes d’una forma d’entrenament físic, juntament amb l’emancipació de les dones i l’emergència dels moviments prodrets de lesbianes i gais, estan provocant que fins i tot aquí l’homosexualitat no es pugui ja amagar sempre davall l’estora.
Joc net, respecte, solidaritat, esforç, esperit de superació personal, cooperació, companyonia són ARA els valors que han de definir l’esport i l’educació física.
Vivim una transició en els àmbits esportius: les dones ja participen a tot tipus d’esports i cada vegada més lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals surten de l’armari.
«Per defecte se sol pressuposar que tothom és heterosexual. Sortir de l’armari és llevar-se aquesta etiqueta, deixar enrere la por i visibilitzar la diversitat. Sortir de l’armari és alliberar-se, respectar-se i voler-se. És coherència en acció, des de la pau i l’alegria. És honrar la veritat, la vida i l’amor «

Comentarios cerrados