Sports de ca Nostra

“Serra és al Mallorca per guanyar doblers amb la venda”

Pere Terrasa és avui el segon màxim accionista del Reial Mallorca. Executiu de la Societat Anònima Esportiva durant més de quinze anys, abandonà l’entitat el maig del 2008 per afrontar el repte personal de dirigir IB3 Televisió. Entrà a l’accionariat del Mallorca amb Llorenç Serra Ferrer, però durant un any continuà treballant a l’ens autonòmic, tot i que ja era accionisa de la SAE. A l’agost del 2011 s’incorporà al projecte del pobler com a director general i conseller delegat. Avui, enfrontat amb Serra Ferrer, ha optat per no abandonar i lluitar per un Mallorca millor. Reflexiu, prudent, Terrasa se sincera per reconèixer que està convençut que Serra Ferrer és avui al Reial Mallorca amb l’objectiu de guanyar doblers amb la venda de l’entitat.

Per què deixàreu la direcció general d’IB3 per tornar al Mallorca?

El futbol té un component que et castiga moltíssim… No conec ningú que hagi sortit bé del futbol.

Però això és un argument més per no tornar-hi?
Sí, però té un component addictiu que em va fer tornar-hi. En tot cas, em vaig equivocar. No hauria d’haver tornat al Mallorca.


Un any abans, vós fóreu  determinant perquè Serra Ferrer es convertís en el propietari.

Inicialment, hi hagué unes negociacions que finalitzaren amb acusacions mútues entre Mateu Alemany i Serra Ferrer. Es produí la  venda a Javier Martí Asensio i, quan Alemany recuperà el Mallorca, es reactivà el procés natural que havia de convertir-ne Serra Ferrer en el nou propietari. Les dues parts estaven ferides i no fou fàcil. Fou una situació molt complicada i de molta feina.
Iper què apostàreu per Serra Ferrer?
Jo sempre he mantingut que la persona que posseeix la propietat d’un club de futbol ha de tenir tres condicionaments: capacitat econòmica, coneixement del sector i un lligam emocional…
Però Serra Ferrer, per exemple, no té capacitat econòmica. O sí?
Anem per parts. És evident que té un lligam amb el Mallorca… És evident també que té coneixements. I quant a la capacitat econòmica, crec que si el Mallorca necessitàs invertir… Serra ho podria fer.
I avui, pensau el mateix? Encara creis que té capacitat econòmica?
Té capacitat econòmica. Estic segur que aquesta capacitat econòmica l’haurà d’acabar emprant si no ven el club abans. Si hi ha dèficit entre ingressos i despeses, que la temporada passada es cobrí amb el quitament i l’any que ve amb la venda de jugadors… L’any que no vens, estàs obligat a posar-hi doblers. Hi haurà un moment en què farà falta que hi posi doblers.
Quan us adonàreu que Serra no era la solució definitiva per al Mallorca?
Serra Ferrer té dues cartes de presentació: una l’empra per aconseguir el poder i, quan ja el té, canvia moltes coses. Abans d’assolir el control del club, parlava d’humilitat, austeritat, futbol formatiu, d’un projecte de tots… Una vegada que en tingué el control, la seva gestió esdevingué absolutista, dictatorial, amb una ostentació i abús del poder. Ni la humilitat ni el futbol formatiu, no s’han vist…

Com és la vostra convivència amb Serra Ferrer quan arribau  al Mallorca?
La convivència dura nou dies. I quan feia nou dies que era al club, em presentaren el contracte d’Alfaro. Vaig intentar que se m’explicàs aquesta operació, no l’entenia, em semblava fora de mercat… Això es fa i es firma perquè jo ho dic.

Però decidíreu continuar… Per què no abandonau el Mallorca?
Havia acordat amb Jaume Cladera que hi cercaríem una sortida pactada, que cercaria una sortida professional…

Si no estau d’acord amb una determinada gestió i sou el conseller delegat, no hauria estat el més ètic abandonar l’entitat, presentar la dimissió?
No ho vaig fer i crec que no em vaig equivocar… Jo em vaig sentir enganat per Serra Ferrer. Havíem acordat que Jaume Cladera en duria la part més social, que ell s’encarregaria de la qüestió esportiva i que jo duria els temes econòmics… Serra Ferrer ens parlava inicialment d’una gestió horitzontal, de pactar les decisions…
Però el més normal era partir.
Jo em vaig equivocar tornant al Mallorca… Si pens que Serra no és bo per al Mallorca, la solució no és partir i deixar que hi faci allò que  vulgui.

Vós heu criticat molt els darrers dies el dèficit ordinari de la temporada passada, que superà els onze milions d’euros. Però també en sou responsable, éreu conseller delegat.
Em vaig incorporar al club a l’agost, quan la pràctica totalitat de les decisions esportives amb repercussió econòmica ja s’havien adoptat… Mira com eren les coses que fins divendres passat no vaig veure el contracte de Joaquín Caparrós.

Però això és un argument més per abandonar el club.

Em vaig equivocar en anar a cercar Serra Ferrer perquè entràs al Mallorca, em vaig equivocar tornant-hi, però crec que no em vaig errar no partint-ne quan era director general ni ara que no n’he venut les meves accions… Consider que si m’he equivocat en dur Serra al Mallorca ho he d’arreglar.
Quan ja estàveu barallat amb Serra Ferrer, compràreu el 15 per cent que tenia l’empresa Esfinge, per què?
No vull que Llorenç Serra Ferrer faci el que vulgui. No deixaré que véngui les accions a qui vulgui… Serra Ferrer és al Mallorca per  guanyar doblers amb la venda.
Creis de bon de veres això?
Inicialment, és clar que no ho pensava, però ara n’estic absolutament convençut…

Quin tipus de relació teniu amb Claassen?

El primer que s’ha de recordar és que Utz Claassen arriba al Mallorca de la mà de Serra Ferrer… Hi ha un moment en què Claassen i jo ens apropam perquè els dos ens sentim enganats per Serra… Projectes de futur? No n’hem parlat gaire. Claassen i jo hem optat per plantar cara i la família Nadal decidí vendre les accions i partir.

Què va passar?
Es varen adonar que el projecte no és com els havien dit que seria. Decidiren partir. Possiblement, sigui la decisió més intel·ligent.

Perdre la família Nadal suposà un gran fracàs.
Serra no ha sabut ajuntar els accionistes. Qui lidera ha de tenir un component cohesionador, no d’enfrontament. No ha sabut crear confiança. És ben curiós que Josep Pons, la família Nadal, Utz Claassen i jo tinguem avui una mala relació amb ell.

Entre Claassen i vós teniu el 45% del Mallorca, només us en  falta el sis.
Jo no tenc capacitat econòmica per tenir el control de la societat. Ara, allò que no faré serà regalar el 25% a Llorenç perquè ell pugui fer un negoci.

I Claassen, té capacitat econòmica?
No ho sé. Ho desconenc, però sembla que sí.

Utz Claassen ha anunciat que vol convocar una junta d’accionistes amb una triple motivació: fer una auditoria externa, reprovar els president i destituir-lo. No és estrany convocar una junta general d’accionistes extraordinària per perdre totes les votacions?
Desconec l’estratègia de Claassen. No ho sé.

Es pot descartar que hagi comprat les accions de Biel Cerdà?
És clar que Cerdà no està en el Mallorca perquè estima molt aquest club. Biel no té lligam emocional amb el Mallorca. Supòs que si té una oferta econòmica important per les accions, les vendria. En tot cas, ho desconec.

Mesos enrere, denunciàreu que Serra Ferrer havia demanat al grup suís interessat a comprar el Mallorca tres milions d’euros en “B”.
Vull pensar que Llorenç Serra ho va fer com una estratègia per saber si realment aquell grup era comprador o no.
S’havia especulat amb la possibiltat que el Reial Mallorca us reclamàs tres milions d’euros, però finalment no ho ha fet, sinó que s’ha adherit a la petició dels administradors concursals, que exigeixen a Grande set milions d’euros.
Sempre he estat tranquil. El Mallorca va entrar en concurs perquè té un dèficit ordinari entre ingressos i despeses… Inicialment, això es cobreix amb traspassos de jugadors… Posteriorment, amb Vicenç Grande es fan també ampliacions de capital… Quan el màxim accionista no té capacitat d’inversió i el mercat futbolístic s’ha refredat, és quan l’entitat entra en concurs… Ara, estam com en aquells moments. Assumim un dèficit ordinari. Jugam amb foc, perquè ara ja no tenim la solució del concurs. És un risc molt perillós.
Per acabar, arribarem a veure un nou Lluís Sitjar?
Ho desconec. No sé res del projecte, més enllà del que ha publicat la premsa. Tenir un estadi de futbol seria bo.•
Diari balears

Los comentarios están cerrados.